Sy din egen sømbyste etter mål

I denne delen finner du hvordan du syr en sømbyste som er en kopi av kroppen din. Mønstrene til disse kjøpes hos Bootstrap fashion. Det kan være lurt å følge de på sosiale medier da de ganske ofte har tilbud på mønstrene sine, og ekstra tilbud ved Black Friday/Black Week.

Det er tre forskjellige byster

Trekk til eksisterende byste (dame)
Om du har en byste allerede, men du ikke får målene til å stemme med dine egne, kan du sy et trekk til denne og “stappe” eller bygge ut under, slik at den blir fin. Som stoff anbefales punto, en solid jersey-kvalitet og som “stapping” anbefaler mønsteret skulderputer, men platevatt vil også fungere om du får tilpasset den der du trenger. Mønsteret du trenger kjøper du her
Her anbefaler jeg 1,3 meter punto, eller Punto de Roma.

Herrebyste
For å sy en komplett herrebyste trenger du et stødig stoff og stabilisering. Jeg har testet og mener at 2,5 meter stoff og 4,2 meter stabilisering G700 burde holde til de fleste. Mønsteret kjøper du her.

Damebyste
For å sy en komplett damebyste trenger du som til herrebysten, stødig stoff og stabilisering. Også her 2,5 meter stoff og 4,2 meter stabilisering G700. Når det gjelder mønster til damebysten kommer det i to utgaver, dette som er vanlige størrelser  og dette som de kaller plus-size. Det kan være litt vanskelig å vite om en skal bestille vanlig eller plus-size, men ta en titt på bildene på de to og se hva som mest representerer deg.

Til både dame og herrebysten trengs ganske mye fyll til stapping. Jeg har benyttet meg av å få ryddet i litt gamle dyner, og brukte både dynens fyll, og deretter rev jeg opp trekket i strimler, og pakket med alt jeg hadde.

Røret jeg har brukt inni er fra Biltema, avløpsrør med diameter 5 cm, og koster i 2023 49 kroner. 

Det er en god jobb å få tatt mål til denne bysten, så det beste er om du kan få noen til å hjelpe deg. For å gjøre det lettere har jeg laget en film som du finner her som viser alle målene du skal ta til de forskjellige bystene.

I denne serien blir det fire filmer:

  1. Hvordan ta mål
  2. Hvordan sy et trekk til en eksisterende damebyste (februar 2024)
  3. Hvordan sy en damebyste (februar 2024)
  4. Hvordan sy en herrebyste (februar 2024)

Samsømmen var støttet av Stoffdronning med rabatt på materialpakker på stoff (perlebomull) og stabilisering G700.