005 Sømrom eller sømmon

Sømmonet ditt er den mengden stoff som er utenfor sømmen, og som ikke inngår i selve plagget eller produktet du har sydd. Du må alltid klippe stoffet ditt med sømmon, men hvor mye er helt avhengig av mange ting: Hvilken syfot du skal bruke – om du syr med foten kant i kant med stoffet, tykkelse på stoffet, hva det skal brukes til. Under er en generell liste på vanlige sømmon. Dette er det som legges til i tillegg til produktets mål.

Vær obs på sømmonet i forskjellige mønstre. Finn ut hva det er slik at det du syr får den størrelsen det skal ha. Test hva du liker best, sy med stoffet inntil syfoten din (da må du kanskje justere på nålplasseringen), eller følge markeringer på stingplaten
Prøv forskjellige syføtter og forskjellige stoff for å se hvordan dette påvirker. Husk å sy prøver før du går i gang med store prosjekter!

Noen vanlige sømmon:
Klær: 1 cm
Opplegg: 3-4 cm
Lappeteknikk: 1/4 tomme (6 mm)
Mange mønstre bruker også 7 mm, som er bredden på en
vanlig syfot

Alle emner i Verdens Beste Sybok har et tilhørende nedlastbart dokument som du kan skrive ut, du finner disse under “Nedlastinger”

Jeg er ikke glad i mønstre som har innebygget sømmon. Det begrenser meg i forhold til justering av størrelse og lek med mønsteret. Jeg har forklart hvorfor i denne filmen:

Og i denne filmen forklarer jeg hvordan jeg tegner inn mønster på en helt enkel genser. Spesielt nyttig er det å ta en titt på delen som omhandler oppbretten på ermene: